Pomysł na dom

Industrialna kuchnia z betonu – dla odważnych

Nowoczesna i funkcjonalna kuchnia to marzenie każdej pani domu. O ile jeszcze kilka lat temu największym uznaniem cieszyły się kuchnie tradycyjne, urządzone w stylu klasycznym, to obecnie stawia się na wygodę i funkcjonalny minimalizm. Wbrew pozorom uzyskanie efektu, w którym przytulność i ciepło towarzyszą nowoczesnej aranżacji, bynajmniej nie jest trudne. Wystarczy zajrzeć na strony internetowe poświęcone projektowaniu wnętrz, przyjrzeć się uważnie inspiracjom zaczerpniętym z kolorowych fotografii w magazynach dotyczących aranżacji lub po prostu odwiedzić znajomych o dobrym guście, aby przekonać się o tym na własne oczy.

Ergonomia – zaleta stylu industrialnego

Rozwiązania stosowane w nowoczesnej kuchni mają kilka wspólnych cech, które po pewnym czasie rozpoznaje się od pierwszego wejrzenia. Przede wszystkim wszystkie meble, sprzęt gospodarstwa domowego oraz elementy oświetlenia są rozmieszczone w maksymalnie ergonomiczny sposób. Starannie wymierzone odległości sprzyjają wygodzie i oszczędności czasu podczas przyrządzania posiłków. Drugim wspólnym mianownikiem są niebanalne, łatwe do utrzymania w czystości i nowoczesne materiały.

Beton w kuchni – materiał XXI wieku

Wszystkie nowoczesne projekty kuchni uwzględniają te regułę, uzyskując niesamowite efekty. Dzięki temu nawet niewielkie pod względem metrażu kuchnie albo pomieszczenia o nietypowych wymiarach stanie się miejscem, w którym wszystkie prace będą przebiegały sprawnie i szybko. Nie bez znaczenia są również najwyższej jakości materiały, z których wykonane są wszystkie meble, podłogi i ściany. Muszą odznaczać się trwałością, łatwością utrzymania w czystości i ciekawymi kolorami. Beton jest pod tym względem idealny. Łatwe do zmycia blaty, meble pod zabudowę, intrygujące umiejscowienie mikrofalówki lub piekarnika w szafkach kuchennych specjalnie przystosowanych do tego celu – to wszystko ma za zadanie ułatwiać prace i czynić gotowanie przyjemnością. Popularnym rozwiązaniem jest tak zwana wyspa na środku, która ułatwia dostęp do sprzętów z każdej strony, ale jest to pomysł do wykorzystania w kuchniach o większej powierzchni. W mniejszych liczy się każdy metr kwadratowy, a osoba wykonująca kuchenne czynności musi mieć zapewnioną pełną swobodę ruchów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *